Wat doet de fokcommissie van de AKC en wat kan zij voor je betekenen? 

1) Zij wijzigt het Verenigings Fok Reglement (VFR) ieder jaar volgens de nieuwste inzichten en eisen die aan het fokken van rashonden worden gesteld. Jaarlijks wordt het VFR  in de ALV ter goedkeuring voorgelegd en naar de Raad opgestuurd.

2) Zij denkt met aangesloten fokkers mee over inteelt, verwantschapsrisico's en de rasstandaard bij het kiezen van de juiste reu of teef voor de fokkerij. Dat gebeurt enerzijds met aanwezige programma's o.a. via de Raad (zie informatie bij de pupkopers) en anderzijds via overleg en advies over de voorgenomen combinatie aan het bestuur.

 3) Zij begeleidt leden die eens een keer een gelegenheidsnestjes willen. Helpen hen de juiste combinatie en keuzes te verantwoorden volgens het VFR van de AKC en zij begeleidt hen met een plan wat er allemaal bij komt kijken als je eens een nestje wilt fokken. 

4) Zij deelt een keurmerk uit aan aangesloten fokkers die goed bezig zijn met fokken zoals in de reglementen beschreven van de AKC. Pupkopers kunnen er dan van op aan dat de pup die uit het nest van een aangesloten fokker komt, voldoet aan de eisen die de rasvereniging stelt aan de fokkerij in het belang van gezondheid, welzijn en rasstandaard van het ras.

5) Zij organiseert activiteiten ter bevordering van de gezondheid en het welzijn van het Kelpieras, al dan niet in combinatie met activiteiten die worden georganiseerd bij evenementen. 

6) Zij adviseert en informeert (toekomstige) pupkopers over de specifieke kenmerken van het ras en de afweging ook voor het fantastische kelpieras te gaan. 

7) Zij is het aanspreekpunt als het gaat om fokken, gezondheid en welzijn van het ras, maar is er ook voor het geven van informatie aan potentiële leden en/of pupkopers van de AKC. Vragen staat vrij!

8) Zij adviseert het bestuur over een aanvraag van een voorgenomen nest.

De fok(advies) commissie van de AKC wordt vertegenwoordigd door Margo Scheuierman, Margreet de Hoogh en Cyrilla Pulmans, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je als AKC lid een nestje wil fokken neem dan contact op met de fokcommissie. Zij kan je helpen alles op orde te krijgen voor het fokken. Als je als lid een nestje fokt dan moet je als 'fokker' voldoen aan de reglementen. De fokcommissie kan je hierbij helpen en zo je nest promoten!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Verenigings Fok Reglement (VFR) is goed gekeurd door de Raad van Beheer.