De Australian Kelpie is geboren voor het werk met schapen en later ook ingezet voor het werk met ander vee zoals koeien, geiten, eenden etc.... Het is een vreugde om de Australian Kelpie aan het werk te zien. Je kunt het een “perfect gecontroleerde energie” noemen. De Australian Kelpie is gemaakt om te werken in het harde, warme Australische klimaat met een zekere mate van onaf-hankelijkheid, maar hij kan zich goed aan het Nederlandse klimaat aanpassen.

De Australian Kelpie is een intelligente hardwerkende herdershond van onschatbare waarde voor de Australische herders. Het zijn onvermoeibare werkers die tot 50 km per dag kunnen afleggen. Ze zijn toegewijd aan hun taken en kunnen een hele dag werken met maar een korte pauze. Ze zijn snel en behendig en lopen over schapenruggen om sneller naar de kop van de kudde te gaan.

De liefde voor het werk is in hun instinct ingebouwd net als het vermogen om met schapen te werken. Dit natuurlijke vermogen wordt door jonge puppy's getoond wanneer ze voor een kudde geplaatst worden. Zij kunnen uitstekend werken op zowel het erf als in het vrije veld. Australian Kelpies zijn loyale en intelligente huisdieren, maar het is wel belangrijk om ze voldoende beweging en activiteiten te bieden om aan hun tomeloze energie te voldoen.  

De moderne (huidige) Australian Kelpie wordt, buiten Australië, voornamelijk als veelzijdige sporthond gebruikt. Door zijn intelligentie, grote, behendigheid en uithoudingsvermogen wordt de Australian Kelpie overal ter wereld getraind en ingezet op wedstrijden voor behendigheid, Flyball, Obedience, als reddingshond, voor het schapendrijven en tal van andere sporten alsmede patrouillehond in het leger en andere waak -en verdedigings-sporten of werkzaamheden.

Wil je meer weten over het ras, vraag gerust.

Hier vind je de rasstandaard (Eng).

Hier vind je de rasstandaard (Ned).