Net als bij andere rassen zijn er veel theorieën over de afstamming van de Kelpie. De meest waarschijnlijke is dat de Kelpie afstamt van honden die  rond 1860 vanuit Schotland geïmporteerd werden.  Deze honden waren black and tan met een langere vacht en semi prikoren van middelmatige grote, gelijkend op een Collie. Anderen waren eveneens van het Collietype, kortharig met staande oren. Uit deze honden kwamen ook roodkleurige puppy's.

Nakomelingen van deze honden waren zeer bruikbaar voor de Australische schapenhouders en zij selecteerden op de eigenschappen die ze nodig hadden. Enkele voorbeelden van deze honden zijn: Gleeson's Kelpie, Tully's Moss, King's Kelpie en de Barb, een zwarte Kelpie.

Zo is de intelligente, toegewijde en hardwerkende Kelpie ontstaan. De Australian kelpie behoort tot de herderachtigen.

Later zijn twee soorten Kelpies ontstaan nl. de Australische Kelpie, een FCI erkende hond en de Working Kelpie. Een hond die niet door de FCI is erkend en zijn eigen vereniging kent. Er zijn ook Kelpies die dubbel geregistreerd zijn.

De Working Kelpie wordt gefokt en geselecteerd op het werkvermogen bij de schapen, uiterlijk is niet belangrijk. De Working Kelpie kent dan ook diverse types, formaten en kleuren.

De Australian Kelpie dient aan de rasstandaard te voldoen. Goede Australian Kelpie fokkers kijken niet alleen naar uiterlijk, maar ook naar algemeen werkvermogen. De Australian Kelpie is immers een allround werkhond. De Australian Kelpie komt voor in de volgende kleuren: black, black and tan, red, red and tan, fawn, chocolate, or smoke blue. De hond is gemiddeld van grootte: reutjes hebben een schofthoogte van 46-51 cm en teefjes hebben een schofthoogte van 43-48 cm.