Pupkopers die overwegen een Australian Kelpie aan te schaffen doen er goed aan het Verenigings Fok Reglement (VFR) door te nemen. Daarin staat wat u van de (aangesloten) AKC - fokker en vereniging mag verwachten. 


Actueel nieuws van de Raad van beheer. 

Het is raadzaam deze info te bekijken als je honden hebt, een nestje wil fokken of een pup wil aanschaffen. Het allerlaatste nieuws over gezondheid en meer.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De AKC volgt het project verwantschap. Het project verwantschap maakt onderdeel uit van een duurzaam fokbeleid van de Raad van Beheer: op weg naar de gezonde rashond. Tijdens het symposium werd het eindresultaat van een projectgroep die een aantal hondenrassen als pilot heeft genomen gepresenteerd. Het project verwantschap is een initiatief van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland samen met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.


Eén van de producten is een boek over het fokken van rashonden en je kunt hier downloaden via onze site.

Het project 'Fairfok' is een programma van de Raad van Beheer om de (ras)hond weer gezond te krijgen. Heb je interesse om het te lezen, dat kan hier

In november 2014 was er een kritische uitzending op tv over zieke rashonden. Ook de Raad van Beheer werd daar geïnterviewd over rashonden en het toezicht op gezondheid en welzijn. Helaas is dat bij sommige rassen compleet uit de hand gelopen omdat exterieur en gewoon 'geld' boven gezondheid en welzijn ging (of nog gaat). Langzamerhand komt daar verandering in. Het duurt echter wat de AKC betreft veel te lang!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat vindt de AKC belangrijk als het over fokken gaat? 

  • Een aangesloten fokker toetst een voorgenomen nest op alle aspecten van verwantschap, gezondheid en de rasstandaard.
  • Een aangesloten fokker zet zich in om de pups zo optimaal mogelijk te socialiseren tijdens de nestperiode en heeft de verantwoordelijkheid de pups zo goed mogelijk te plaatsen.
  • Een aangesloten fokker kan geen bestuursfunctie binnen de rasvereniging vervullen i.v.m. belangenverstrengeling.
  • Een aangesloten fokker onderschrijft het VFR van de vereniging.

Hier een paar links die interessant kunnen zijn als je afstemming, gezondheid en stamboom wil checken van ouderdieren:

1) Inbreeding culculator
2) Generaties en gezondheid online

TOT SLOT:  
Wil je een gezonde pup, verdiep je in het ras, de reglementen van de rasvereniging en spreek met eigenaren! Zij hebben immers veel ervaringen opgedaan.
Kom gerust naar een evenement van de AKC om onze Kelpies en hun bazen te bewonderen. Succes, je kijkt je ogen uit bij die Kelpies!!