De fijne karaktereigenschappen van de Australian Kelpie zijn z'n alertheid, z'n intelligentie om te willen leren, z'n gedrevenheid en zachte karakter. Bovendien is het een heerlijke gezinshond als hij voldoende beweging en uitdaging krijgt. De Australian Kelpie speelt graag en is dol op apporteren en zwemmen. De Kelpie is minder geschikt als huishond op een flatje. Een Kelpie heeft ruimte nodig!

De Australian Kelpie is graag in gezelschap en hecht zich sterk aan z'n roedelleider. Dit maakt de hond zo geschikt voor sporten waar het op samenwerking tussen baas en hond op aan komt: agility, obedience, doggy dance, schapen drijven of fly ball. De hond zal zich volledig willen inzetten op aanwijzing van de baas. Z'n energie lijkt onuitputtelijk. Menig eigenaar staat verstelt van z'n leervermogen en inzicht.

De Australian Kelpie is waakzaam voor het gezin (roedel) maar zal bij te weinig beweging en aandacht de 'spirit' verliezen. Voldoende beweging is belangrijk anders gaat de Kelpie zich vervelen. Dat kan leiden tot veel blaffen, sloopgedrag en desinteresse. Ook is de Australian Kelpie in principe geen hond waar grote druk op kan worden gezet. De hond vraagt een zachte consequente roedelleider, die respect toont en rekening houdt met z'n karakter, eigenschappen en bewegingslust (maar goed dat laatste geldt in principe voor alle honden!!).

Z'n wil om je te plezieren is een eigenschap zoals je bij veel herderachtigen tegenkomt. De Australian Kelpie voldoet hier in alle opzichten aan.

Wil je kennismaken met de verschillende temperamenten van de Kelpie, kom dan gerust eens kijken bij een evenement. Je bent van harte welkom.