De Kelpie is een makkelijke hond qua vachtverzorging. De vacht bestaat uit een dikke, dichte ondervacht met daaroverheen platliggende wat hardere dekharen. De lengte van de vacht is kort te noemen, met wat langere delen. Dit betreft de volle kraag, de broek en de staart.

Over het algemeen kent de hond 2 rui-periodes in het jaar: wintervacht vervangt zomervacht en andersom. Dan is het nodig de Kelpie te borstelen en vachtverzorging te doen.

Met behulp van bijvoorbeeld een rubber blok met noppen, borstel je de oude haren eraf. Een handig hulpmiddel is ook een metalen hondenkam met een elastiekje er doorheen geregen. Hiermee kam je door de vacht heen en het elastiekje zorgt er dan voor dat de oude, dode haren eruit getrokken worden. 

Als u met een Australian Kelpie naar een hondenshow gaat bent u ook zo klaar met de voorbereidingen. Een natte, uitgewrongen zeem zorgt al voor een optimale glans van de vacht en de hond kan de ring in. Dus geen trimbeurten, shampoos, poedertjes………

Vachtverzorging bij de Kelpie is eenvoudig, maar je moet het wel goed bijhouden, zeker bij oudere dieren. Zij kunnen flink in hun vacht zitten!

Let ook op teken. Door de dikke (onder)vacht zie je ze niet altijd direct zitten!